In het voorjaar begint het te kriebelen. Je kijkt al uit naar de zomervakantie en ziet het wel zitten om een vakantiehuisje te boeken.

Je gaat online op zoek. Op een keurig opgebouwde website met professionele uitstraling boek je een fraaie vakantievilla. Hierop ontvang je een e-mail met de vraag om quasi de gehele huursom vooraf te betalen. De e-mail heeft een professionele uitstraling zodat je zonder argwaan de fondsen overmaakt. Je bent klaar om weg te dromen in een comfortabele ligstoel in een schilderachtig decor.
Na enige tijd bemerk je echter dat je geen betalingsbevestiging kreeg. Erger nog, ter plaatse blijkt dat er helemaal geen vakantievilla bestaat. Een scenario dat niemand wil meemaken maar waardoor helaas nog een behoorlijk deel van de kandidaat-vakantiegangers wordt getroffen.

Waarop moet je letten bij het online boeken van een vakantiewoning om een dergelijk scenario te vermijden?

Hieronder volgen enkele tips. Wanneer je met deze tips rekening houdt, loop je alvast veel minder risico om opgelicht te worden.

Veilige website

Als het adres van de website begint met https (hypertext transfer protocol secure – met hangslotje) betekent dit dat het voor mensen met slechte bedoelingen vrijwel onmogelijk wordt om te weten welke gegevens verstuurd worden. Hiervoor heeft men een ssl- certificaat nodig per domeinnaam. Kijk altijd ook goed naar de geldigheid van het certificaat. Klik hiervoor op het hangslotje en klik op “certificaten weergeven”. Hier kan je de geldigheid van het certificaat bekijken en vaststellen of het certificaat “in orde” is. Vertrouw enkel “groene” certificaten (die de EV- standaard (Extended Validation)) hebben doorlopen. Websites met een rood of geel gekleurd certificaat vermijd je best. Ook kan je al heel wat narigheid vermijden door gekende websites te gebruiken (booking.com, airbnb,…).

Algemene uitstraling

Bekijk de website in zijn geheel. Heeft de website een professionele uitstraling? Of staat het vol schrijffouten? Als de website amateuristisch is opgesteld, wees dan extra op je hoede.

Gegevens verhuurmaatschappij en huurwoning

Probeer zoveel mogelijk gegevens over de verhuurmaatschappij en de huurwoning te verzamelen. We denken dan aan het adres van de verhuurmaatschappij, de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen of in buitenlandse handelsregisters/kamers van koophandel. Check via Google maps (streetview) of de woning wel bestaat. Controleer op de website of de contactgegevens van de verkoper of onderneming goed zichtbaar zijn. Ga na of alle contactgegevens van de verhuurmaatschappij gemakkelijk terug te vinden zijn op de bezochte website. Zoek naar de algemene voorwaarden en neem deze even door. Vind je enkel een e-mailadres, en zeker één van bedenkelijke komaf, in de trant van “johnny96425@hotmail.com” , wees dan op je hoede.

Prijs

Is de prijs te mooi om waar te zijn, dan ís het meestal ook te mooi om waar te zijn. Het is absoluut aan te raden om de prijzen te vergelijken met gelijkaardige vakantiehuizen in de streek (check dat bijvoorbeeld via de site Airbnb of van andere bekende aanbieders van vakantiewoningen). Wanneer je een korting van bijvoorbeeld 20 % krijgt wanneer je het totaal bedrag in één tijd overmaakt, wees dan extra alert. Na ontvangst van de som, hoor je wellicht niks meer en is de oplichter met jouw geld de pijp uit.

Keurmerken

Als de website via dewelke je wil boeken, uitpakt met keurmerken, kijk dan altijd op de website van de instantie die de keurmerken uitgeeft, zodat je kan uitmaken of de verhuurmaatschappij bekend is. Verifieer ook de website van de instantie, want mogelijk is ook die vervalst.
Oplichters gaan immers steeds verfijnder te werk.

Foto van de vakantiewoning

Je kan de foto van de vakantiewoning die op de website aangeboden wordt, screenen via Google Afbeeldingen. Je kan dan vaststellen of het vakantiehuis ook op andere websites wordt aangeboden. Controleer zeker prijs, betaling voorschot e.d. op de andere website waarop de woning wordt aangeboden.

Raadpleeg fora

Vaak is het interessant om onlinediscussiefora en waarschuwingen van de consumentenbeschermingsautoriteiten te lezen. Ze kunnen gevonden worden door in de zoekmachines als trefwoorden de naam van de site + “bedrog”, “scam”, “fraude”, “oplichting”, … in te geven. Je zal snel te weten komen of de website via dewelke je wil boeken, wel te vertrouwen is.

E-mails

Steeds opletten met e-mails. Oplichters misbruiken immers de naam van gekende online boekingssites zoals Airbnb. Ook gebeurt het vaak dat e-mails van verhuurders worden gehackt. Ga dus nooit in op de betaling n.a.v. de ontvangst van een e-mail tenzij je zeker bent dat de verzender van de e-mail te vertrouwen is. Bel desnoods even met de afzender van de e-mail en tracht deze op fouten te betrappen wat de bestelde vakantiewoning betreft. Mogelijk valt de gesprekspartner snel door de mand. Betaal nooit op basis van een e-mail die bv. van Airbnb afkomstig zou zijn : bestudeer de e-mails zorgvuldig en kijk goed naar de tekens die na het apenstaartje (@) vermeld staan. Klik ook niet op links in e-mails waar je over twijfelt. Vaak is de toon van de inhoud van de vervalste e-mails ook anders : wanneer je niet meteen betaalt of op een link klikt of bepaalde informatie bezorgt, wordt gedreigd met verlies van een reservering, schorsing van je account e.d.. Let hiervoor op. Vaak is het ook nuttig om het email adres in een zoekmachine te plaatsen (en bv. “scam”, “fraud”,…in te tikken).

Betaling

De algemene regel is dat betalen via de website veiliger is dan buiten de website. Ondernemingen als Airbnb en HomeAway zorgen steeds voor betalingen via de website zelf, nooit erbuiten.
Betaal in elk geval nooit de volledige reissom tenzij je absoluut zeker bent van de verhuurmaatschappij en eigenlijk betaal je best geen te groot voorschot.
Bij betalingen via vertrouwde websites ontvang je vaak ook een factuur in gedrukte vorm of als pdf.
Als gevraagd wordt om via Western Union, MoneyGram, cheque, postwissel of Liberty Reserve te betalen, ga hier dan zeker niet op in. Betaal best met een kredietkaart.

Wees altijd alert bij het online boeken van een vakantiewoning, ook al vertoef je al in hogere vakantiesferen. Wanneer je onze tips in acht neemt, verminder je de kans dat je het slachtoffer wordt van oplichting in grote mate. Veel succes en alvast een prettige vakantie.