Beleggen

Enkele zaken die je steeds in het achterhoofd moet houden als het over beleggen gaat:

  • Beleggen is niet hetzelfde als speculeren. Beleggen is denken op de middellange tot lange termijn. Wat heeft een belegger nodig: een beetje geld en veel TIJD EN GEDULD en een optimistische blik op de toekomst.
  • Zorg bij beleggingen voor de veilig basis.
  • Hét moment om te beleggen bestaat niet. Je hebt alleen de toekomst om naar te kijken en het verleden om uit te leren. Ook al stelt men dat de geschiedenis zich herhaalt. Het verleden projecteren op de toekomst echter, is een veel gemaakte fout. Denk maar aan de onzin over 7 goede en 7 slechte jaren. De wereldeconomie globaliseert en evolueert steeds sneller.
  • Regelmatige stortingen verlagen het risico. Regelmatig storten zorgt ervoor dat je dure aankopen kan compenseren met lage aankopen. Regelmatig storten door een beursdal zorgt voor winst. Een éénmalige storting voor status quo. Regelmatige stortingen zorgen er dus ook voor dat je iets meer risico kan nemen of de rendementen kan verhogen / de duurtijd kan verkorten.
  • Gebruik voor beleggingen nooit geld dat je denkt nodig te hebben. Weer een argument om regelmatig een beetje te sparen.
  • Vergelijk nooit 2 beleggingen. Zeker niet als ze in andere sectoren beleggen of op andere tijdstippen aanvang namen.
  • Panikeer nooit, probeer de cijfers te begrijpen en te plaatsen in hun context

U bent niet dom. Niemand is dom.

We hebben gewoon te weinig observatievermogen om nuchter te kijken naar wat beleggen eigenlijk echt is. Bovendien worden we om de oren geslagen met benaderingstechnieken en een woordenschat, die zo technisch is, dat we het al snel opgeven, wanneer we er ons in proberen te verdiepen.

Voeg daarbij nog wat emotie toe, liefst angst, en al snel concluderen wij ten onrechte dat je dat maar beter laat voor wat het is. En dat is bijzonder jammer, want door niet te beleggen doet u zichzelf te kort.

Ik geef het ootmoedig toe, ook ik duizel van al die ratio’s en terminologie, het lijkt wel of ze vinden elke dag wel een nieuwe term of benaderingsmethode uit. En men analyseert het tot in den treure, en dat is nergens voor nodig.

Mijn standpunt is: er is geen universele waarheid omtrent beleggen, veelal is er kuddegedrag en altijd overdreven en achteraf bekeken, kortzichtig.

 

Hoe doen wij dit?

Wel het is veel eenvoudiger dan het lijkt. Iedereen weet dat alles altijd duurder wordt, en als het niet duurder wordt, dan worden er grotere aantallen van verkocht. Computers bijvoorbeeld. Of softwarepakketten. Een gezond bedrijf wordt nooit minder waard, anders is het niet gezond.

 

Waar kijken wij naar?

Wel, naar de uitdagingen in de wereld. Ga even terug naar de beginjaren negentig van vorige eeuw. Benzine kostte 30 frank oftewel ongeveer 75 eurocent. Nu vrijwel het dubbele. Toen het 40 frank werd, hoorde ik iemand voorspellen dat “er wel veel auto’s zouden weggedaan worden”. Nu zien we dat er dubbel zoveel auto’s rondrijden dan toen. Als je in 1990 in automotive en aanverwante belegd zou hebben, dan zou je meer verdiend hebben, dan met welke “veilige” spaarvorm dan ook. En dat is maar 1 aspect.

Let erop dat ik behoorlijk wat tijd terug ga. Dat is namelijk essentieel.

 

Welke uitdaging zijn er vandaag?

Proper milieu, ethisch zakendoen, honger in de wereld, alternatieve vormen van energiewinning, overbevolking en daarmee samen: mobiliteit enzovoort.

Wel om goed te beleggen moet je gewoon in die richting zoeken, er is aanbod genoeg. Kijk optimistisch naar de toekomst. Let gewoon erop dat je niet ingaat op voorstellen die te specifiek of

te kortlopend zijn. Let op de kosten, trek u niets aan van taksen en gebruik gewoon uw gezond verstand en laat elk gevoel achterwege. Geen angst of hebzucht.

Wij promoten hier geen specifieke producten, omdat het daar niet om gaat. Het gaat om u en waar u naartoe wil, wij helpen elke belegger anders. Maar elke belegger krijgt van ons het gouden advies: vergeet niet te spreiden, en spreiden in de tijd is de beste spreiding.

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, dan stellen wij onze zienswijze in detail voor en tijdens een goed interactief gesprek, bent u altijd de winnaar.

Ondernemingsnummer

0855249097

© Zakenkantoor Walter Verheyen | Privacy policyGedragsregels

Design by Boar